Isaiah Berlin
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1
Isaiah Berlin
Isaiah Berlin (6 June 1909 – 5 November 1997),
on Riias sündinud vene-juudi soost inglise ajaloolane.
Ma olen lugenud vene keeles tema raamatuid vabaduse ajaloost.
Tema seisukoht on, et ühiskonnas ei ole kõige nn alustõde, tõdesid on palju.
Venemaa 20.sajandit analüüsides käsitleb ta küsimust, et kuidas kujunes idealistlikust sotsialismiõpetusest päris karm diktatuur. Ta seletab, et teoreetiline alus diktatuuriks pandi 1903, aastal Sotsiaaldemokraatide parteis Plehhaanovi poolt. Parteis olevat tekkinud arutlus, et mis valik teha, kui proletaarne tõde ja inimlik tõde satuvad vastasseisu. Poleemika käigus olevat tõusnud valdavaks Plehhaanovi seisukoht, et proletaarset tõde tuleb eelistada, sest proletariaat on teaduslikult tuvastatud kõige edumeelsem klass.
Isaijah Berlin
on Riias sündinud vene-juudi soost inglise ajaloolane.
Ma olen lugenud vene keeles tema raamatuid vabaduse ajaloost.
Tema seisukoht on, et ühiskonnas ei ole kõige nn alustõde, tõdesid on palju.
Venemaa 20.sajandit analüüsides käsitleb ta küsimust, et kuidas kujunes idealistlikust sotsialismiõpetusest päris karm diktatuur. Ta seletab, et teoreetiline alus diktatuuriks pandi 1903, aastal Sotsiaaldemokraatide parteis Plehhaanovi poolt. Parteis olevat tekkinud arutlus, et mis valik teha, kui proletaarne tõde ja inimlik tõde satuvad vastasseisu. Poleemika käigus olevat tõusnud valdavaks Plehhaanovi seisukoht, et proletaarset tõde tuleb eelistada, sest proletariaat on teaduslikult tuvastatud kõige edumeelsem klass.
Isaijah Berlin
agu- Postituste arv : 386
Lehekülg 1, lehekülgi kokku 1